Chinese terugkeercapsule in huis terecht gekomen
Lees meer...NJRS
Postadres
Postbus 38
5340 AA Oss

Telefoon
024 - 64 199 29
E-mail
info@njrs.nl
ICMC Hosting & Domeinnaam» Hoe werd het Internationaal Ruimtestation opgebouwd
» Volg de voorbereidingen van Andre Kuipers op zijn tweede ruimtevlucht
» Jouw experiment in de ruimte
» Open Nederlandse Kampioenschappen Waterraketten Lanceren
» Een permanente ruimtevaart- en/of sterrenkundetentoonstelling op uw school ?
» Doe zelf enkele proefjes


Hoe werd het Internationaal Ruimtestation opgebouwd

De bouw van het internationale ruimtestation heeft vele jaren geduurd. Hoe dat stukje voor stukje in zijn werk ging?

Klik aan: http://i.usatoday.net/tech/graphics/iss_timeline/flash.htm

en je ziet het gebeuren

Top


Volg de voorbereidingen van Andre Kuipers op zijn tweede ruimtevlucht

Sinds de zomer van 2009 traint Andre Kuipers voor zijn tweede ruimtevlucht op 28 november a.s. Wat doet hij al die tijd? Hoe zijn z'n trainingen, wat beleeft hij allemaal in Japan, Rusland, Duitsland en Amerika. Wat eet hij? Kortom, hoe bereidt hij zich voor?
Wil je dat allemaal wel eens weten?
Lees het op zijn weblog:

http://blogs.esa.int/andre-kuipers

Iedere week schrijft hij hierover en je mag er nog op reageren ook

Top


Jouw experiment in de ruimte

Vraag jij je wel eens af, hoe zou dat in de gewichtloze ruimte zijn? Of wat gebeurt er als je dat in de ruimte doet? Of heb je een andere vraag, waarbij je wilt weten wat er gebeurt?
Stuur ons dan een e-mail met je vraag. Wij zullen dan aan een Amerikaanse astronaut vragen of hij dat voor je in de ruimte wil uitzoeken.


Jouw goed idee zetten we dan op papier en plakken er natuurlijk ook een foto op.
En dat neemt een astronaut mee de ruimte in.
Wat een heerlijk gevoel moet dat jou geven, dat jij dat toch maar gepresteerd hebt. Eén van de weinigen in Nederland! Wat? zeg maar gerust één van de weinigen in Europa!
Als de astronaut weer op aarde is teruggekeerd, krijg jij jouw opdracht weer terug met antwoord en foto's van die vlucht.
Whaw!! Om je hele leven ontzettend trots op te zijn! Enne ......... je komt in de kranten en op de televisie.................
Dus ............... kom op met je idee

Al eerder uitgevoerde experimentenTijdens zijn ruimtevlucht in oktober 1985 voerde de eerste Nederlandse astronaut, Wubbo Ockels, een zevental experimenten uit die binnengekomen waren na een grote landelijke campagne. Ruim honderd voorstellen werden ingediend, maar de volgende zeven waren echt serieus.

Een vijftienjarige jongen wilde het volgende weten. Op aarde ga ik een dertig cen-timeter met mijn rechterkant van mijn lichaam van de muur staan. Vervolgens druk ik krachtig met de buitenkant van mijn rechterhand tegen de muur. De rest van mijn lichaam probeer ik zo ontspannen mogelijk te houden. Na een minuut doe ik een flinke stap naar links en zie wat er met mijn rechterhand en arm gebneurt. Deze gaat enkele tellen bijna horizontaal zweven. Wat gebeurt er wanneer dit spelletje in de gewichtloze ruimte wordt uitgevoerd?

De 14-jarige Robin Berg uit Oss verrichtte tijdens zijn vrije tijd vele timmer- en schilderwerkzaamheden boven zijn hoofd. Tijdens die klussen moest hij regelmatig
zijn armen laten zakken. "Krijgen astronauten in de ruimte ook dat loodzware gevoel in hun armen?" vroeg hij zich af, "of heeft dat te maken met de aantrekkingskracht van de aarde of met de bloedsomloop?"

De 11-jarige Erik Folgering uit Nijmegen wordt tijdens draaioefeningen in de gymles duizelig en misselijk. Plots vroeg hij zich af , hoe dat in gewichtloze toestand zou verlopen. Treedt dat eerder op? Duurt dat nare gevoel langer? Houdt het ook langer aan?

John van Heumen (17 jaar) uit Ravenstein las in de krant dat mensen die snurken een grotere kans hebben op een hartinfarct. "Snurken ruimtevaarders in de ruimte?" was zijn vraag. Immers tijdens het slapen op je rug raakt de huig ontspannen, zakt naar achteren en komt dan ietwat in de luchtwegen terecht, waardoor je dat bekende irritante geluid te horen krijgt. "Maar zakt in gewichtloze toestand de huig en de tong ook naar achteren?" Hij was benieuwd of ruimtevaarders daar konden snurken.

De 12-jarige Annemarie Können is erg geďnteresseerd in weerkunde. Zij vroeg aan Wubbo Ockels met de fotocamera aan boord van de space shuttle foto's te maken van halo- en glorieverschijnselen. Halo's zien er regenboogachtig uit en ontstaan doordat zonlicht breekt in ijskristalletjes of waterdruppeltjes. Ze kunnen alleen gefotografeerd worden als de zon heel laag staat. Glorieverschijnselen zijn te zien bij een hoogstaande zon. Het is een lichtschijnsel in waterdruppels dat te zien is rond het schaduwpunt van de shuttle op de bewolking. Annemarie had dergelijke foto's vanuit de ruimte nog steeds niet gezien. En dus was ze benieuwd of die verschijnselen ook vanuit de ruimte te zien waren.

Ook vanuit België kregen we reacties. Zo had de 13-jarige Tom Maes uit Antwerpen voor Wubbo de volgende opdracht. Begin met heel stil rechtop te staan. Ga vervolgens heel langzaam met je handen naar je voeten, waarbij de knieën zo gestrekt mogelijk blijven. Wat gebeurt er dan? Val je voorover of achterover?

Voor Mark Traa (16 jaar) uit Veldhoven mocht Wubbo Ockels een nachtje wakker blijven. Hij wilde namelijk weten of ruimtevaarders zich in hun slaap ook regelmatig omdraaien. Want tijdens het slapen zakt het bloed heel langzaam naar de zijde waarop men ligt. Na enige tijd krijgt het lichaam een prikkel waardoor men zich omdraait. Mark wilde weten of men in gewichtloze toestand ook die prikkels krijgt om je regelmatig om te draaien.

Amerikaanse kinderen hebben o.a. gevraagd of een spin met gemak ook een web in de ruimte kan weven. Kun je ook jojo spelen in de ruimte?

Vuur in gewichtloze ruimte
Steek ik in een ruimtestation een lucifer aan, dan krijg ik een heel ander vuurtje te zien. Geen gele vlam met daaronder een stukje blauw dat omhoog wijst. In de ruimte is geen boven en geen onder en kunnen we dus ook geen vlam(metje) zien.
Wat dan wel?
Een klein hoofdzakelijk blauw bolletje. Klein, omdat er maar met moeite zuurstof bij kan. Die zuurstof verbrandt dan ook helemaal.


Top


Open Nederlandse Kampioenschappen Waterraketten Lanceren

We hebben al heel wat jaartjes kampioenschappen waterraketten lanceren georganiseerd. Het wordt eens tijd om dat eens grootser aan te pakken.
Daarom organiseert onze overactieve vereniging dit jaar De Open Nederlandse Kampioenschappen Waterraketten lanceren.
Leden, maar vooral ook NIET-leden mogen hieraan deelnemen. Alle jeugd en jongeren van Nederland en Belgie worden opgeroepen, onze rubriek WATERRAKETTEN nog eens goed door te lezen, en meteen aan de slag te gaan. Oh ja, meld je je ook meteen aan.

We kennen twee categorien:
Wie komt met de mooiste raket?
Welke raket vliegt het hoogst?

Voorwaarde tot deelname:
 • jouw waterraket moet een plastic fles zijn;

 • voorzien zijn van een kurk of kunststof-stop waar doorheen een ventiel van een fietsband is gestoken;

 • deels of geheel gevuld te zijn met water al dan niet gekleurd

 • zorg zelf voor een fietspomp

 • je mag twee keer afvuren; de grootste hoogte telt
 • je mag niet ouder dan 21 jaar zijn


 • Een lanceerinstallatie is ook wel handig om mee te nemen, maar dat behoeft niet. Iemand mag hem eventueel vasthouden

  Inschrijven zo spoedig mogelijk, doch in ieder geval voor 17 juni
  Door opgave van:
 • je naam

 • adres

 • woonplaats

 • geboortedatum

 • je e-mailadres


 • Neem je deel aan:
 • de wedstrijd wie hem zo hoog mogelijk schiet?

 • de mooiste waterraket?

 • doet aan beide mee


 • Inschrijfgeld 3 euro per team
  Voor elke deelnemer is er een prijspakket !!!!!!!!!!!!!!!!

  Het belooft een spectaculair evenement te worden.
  Verbreek JIJ het hoogterecord?Denk daarbij aan dat alleen een vereniging Nederlandse Kampioenschappen mag organiseren.  Top


  Een permanente ruimtevaart- en/of sterrenkundetentoonstelling op uw school ?

  Of dat kan? Jazeker!
  Op dit moment zijn we al met een tweetal scholen bezig een deel van een lokaal of hal in te richten met een bijvende ruimtevaart- en/of sterrenkundepresentatie.
  Of dat ook op uw school kan? In principe kan bij ons alles.
 • over ruimtevaart?

 • over sterrenkunde?

 • groot of klein?

 • met grote of kleine modellen? • Dat ziet u wel zitten en u wilt meer weten.............
  Tel. 024 - 64 199 29
  e-mail: info@njrs.nl

  Top


  Doe zelf enkele proefjes

  Op 12 februari lanceerde een Ariane 5 een grote communicatiesatelliet. In de neuskegel voerde het tegelijkertijd ook nog een minisatellietje van Nederland mee, de Sloshsat Flevo. Hierin bevond zich een tank met water die gedeeltelijk gevuld was. Wetenscappers en technici wilden wel eens nader onderzoek doen over hoe vloeistoffen in gewichtloze toestand zich gedragen. Op aarde geeft dat veel geklots. In de ruimte moet een kunstmaan heel precies een juiste stand innemen bijv. t.o.v. de aarde. Denk daarbij aan communicatiesatellieten. Door dat geklots kost dat extra brandstof van stuurraketjes om die juiste positie vast te houden
  Zelf kun je dat ook bekijken. Daarvoor heb je drie plastic flesjes nodig. Eentje vul je helemaal met water, eentje laat je helemaal leeg en de derde vul je deels met water (kun je steeds varieren).
  Gooi de volle zo hoog mogelijk . Na een paar keer weet je al hoe dat die op de grond terecht komt. Dat geldt ook voor het lege flesje. Maar dat flesje dat maar voor een gedeelte is gevuld, zal iedere keer anders neerkomen. Kun je dus niet voorspellen.

  Top
  Copyright 2003 N.J.R.S. - Hosting door ICMC Hosting B.V.