HELP ik heb een sterrekijker
Lees meer...NJRS
Postadres
Postbus 38
5340 AA Oss

Telefoon
024 - 64 199 29
E-mail
info@njrs.nl
ICMC Hosting & Domeinnaam


De zomertijd begint op
Jupiter en de maansikkel
De weerkundige lente
Zeker kijken op 15 maart
Maansikkel en Venus
De astronomische lente begint op
Hondsdagen
Dwergplaneten heten nu Pluto´den
11 meter water op Mars


De zomertijd begint op

In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 maart wordt te 2.00 uur de klok een uur veruit gezet. Denk er aan: een uurtje minder slapen!!!!!!!

Top


Jupiter en de maansikkel

Geniet op 25 maar 's avonds van de fraaie samenstand jupiter en de maansikkel. Planeet Jupiter is als heldere ster links ervan te zien. Kijk tegen 21.30 uur.

Top


De weerkundige lente

Op 1 maart begint de weerkundige lente

Top


Zeker kijken op 15 maart

Deze avond schitteren boven de westelijke horizon de planeten Venus en Jupiter het dichtst bij elkaar. De helderste is Venus (de bovenste van de twee). Ook de avonden ervoor en erna zijn de moeite van bekijken waard.

Top


Maansikkel en Venus

Konden we op 25 maart genieten van de samenstand maansikkel met Jupiter, deze avond is dat met de maansikkel en Venus het geval. Venus schittert als een zeer heldere ster rechts van de punt van de maansikkel.
Heel mooi in een verrekijker te zien.

Top


De astronomische lente begint op

Te 6.14 uur op 20 maart begint de astronomische lente

Top


Hondsdagen

De periode tussen 20 juli en 20 augustus wordt wel de Honsdagen genoemd. De zon staat dan heel dicht bij ster Sirius van het sterrenbeeld Grote Hond. Het is de periode waarin we hittegolven KUNNEN verwachten m.a.w. het is dan voor ons hoogzomer. Maar het is ook de tijd van de meeste onweersbuien.

Oh ja..... 20 juli heet ook wel Pisgriet vernoemd naar Sint Margriet. Het schijnt zo te zijn, dat zoals het weer op 20 juli is, het ook de komende weken zal zijn. Hou het eens in de gaten of het ook klopt ????!!!!

Top


Dwergplaneten heten nu Pluto´den

Begonnen we net aan de naam dwergplaneten te wennen, heeft de IAU (Internationale Astronomische Unie) op 11 juni 2008 op een congres in Parijs die naam veranderd. Pluto en nog enkele dwergplaneten heten nu weer anders. Een nieuw erg toepasselijke naam: Pluto´den.
Dat zijn bolvormige hemellichamen die voorbij Neptunus om de zon draaien en die hun baan niet hebben schoongeveegd, zoals echte planeten dat wel hebben gedaan.
Pluto en Eris hebben twee jaar lang zich dwergplaneten mogen noemen. Nu gaan we ze als Pluto´den leren kennen.

Top


11 meter water op Mars

In het zuidpoolgebied van Mars blijkt heel veel ijs opgeslagen te liggen. Zou dat allemaal ontdooien, dan zou heel Mars maar met liefst 11 meter water bedekt zijn. Dat hebben wetenschappers op 15 maart 2007 bekend gemaakt.
Met instrumenten aan boord van de Europese Mars Express, die momenteel om de rode planeet draait, werden die ijslagen ontdekt. Hier en daar bleken die maar tot liefst 3,7 kilometer diep te gaan. Daarbij moeten we denken aan een gebied van bijna net zo groot als Europa.

Top
Copyright 2003 N.J.R.S. - Hosting door ICMC Hosting B.V.